BulgarianChinese (Simplified)English

Внос от Китай: Ръководство Стъпка по Стъпка

Тази статия е написана изцяло в синхрон с мисията и ценностите на Фондация “Пътят на Коприната”. Нашата цел е да помогнем на българските предприемачи да търгуват свободно и уверено с Китай, като винаги получават продуктите, които са избрали и поръчали.

Не е тайна, че един от най-добрите начини да си гарантирате висок марж, когато говорим за продажбата на физически стоки и продукти, е да внесем тези стоки от китайски фабрики. В световен мащаб, заради бурното развитие на онлайн търговията и глобализацията, този подход се е доказал като един от най-ефективните. Българските организации – малки и големи, прилагат тази стратегия отдавна. Но нека разгледаме основните моменти, когато става дума за внос от Китай.

На първо място са опасенията на предприемачите, които много често са съвсем основателни. Особено при стартиращите или по-малки бизнеси, които не могат да си позволят да инвестират в услугите на агент, който да се погрижи за безпроблемното доставяне на поръчките, разминаванията могат да бъдат сериозни. Сред най-големите страхове на тези хора са: това да получат лошо качество, да поръчат едно, но доставката да е друга, да бъдат измамени и да останат с празни ръце или полученото количество да е по-малко от платеното. Друг важен момент, който не бива да се пренебрегва е срокът за доставка. Много често той изобщо не бива спазен, особено ако не се следи на място от агент в Китай или не е стриктно отбелязан в легитимен договор.

И въпреки всичките тези рискове, поръчката на голям обем стоки от Китай си остава един от най-добрите ходове, който даден онлайн бизнес може да направи. Затова нека разгледаме нашите съвети как да изпълните вашата поръчка по най-добрия възможен начин.

I. Приоритизирайте правилно

Според размера и бюджета на начинанието преценете как е най-добре да инвестирате правилно средствата си. Ако имате много ограничен бюджет, може би е най-добре да тествате водите чрез т.нар. дропшипинг модел. Реално не ви се налага да инвестирате в инвентар, а придобивате някаква представа за рисковете при импорт от Китай. Отвъд този най-базов метод ви предстои да инвестирате минимум няколко хиляди долара за стоки. А ако можете да си позволите по-голяма инвестиция, то е добре да обмислите и опцията за физическо посещение в КНР. Ако ситуацията го позволява, то следващата стъпка е да подготвите внимателно всички нужни документи. Силно препоръчително е да се доверите на експерти в областта, защото не бихте искали да се озовете в Китай и да имате нередности с вашата виза или каквото и да е друго.

II. Езиковата бариера

Звучи очевидно, но не един или двама предприемачи са подценили важността на преодоляването на езиковата бариера и след това са платили висока цена за това. На пръв поглед изглежда съвсем достатъчно да говорите добър английски език. Обаче практиката показва, че това никак не е достатъчно. Освен това е важно водещият преговорите да е добре запознат с порядките и манталитета на фабриките, с които се водят преговорите.

III. Договор

След като се уверите, че договорът, който ще сключите има реална юридическа тежест (все пак не сте ЮЛ в Китай и това носи много последствия), време е да опишете ясно и конкретно всеки един аспект на артикула, който поръчвате. Цветове, материали, лога, срокове за изпълнение и всичко останало, което е важно за вас. НЕ оставяйте нищо на случайността, защото има голям шанс китайските фабрики да използват всяка вратичка, която сте им оставили.

IV. Продукти

Нека обърнем по-конкретно внимание на продуктите и да споделим няколко практически съвета за техния избор, така че те да ви позволят да разрастнете идеите си.

 1. Обмислете внимателно какво да поръчате – в китайските фабрики можете да намерите почти всеки артикул продаван онлайн. Това е голям плюс, но създава за вас отговорността да подберете най-подходящия продукт за вашите цели. Генерално правило е да избягвате “тренди” продуктите, които всеки продава. В повечето случаи тези продукти имат кратък “живот”, а таймингът за тях е ключов. Ако не сте хванали вълната още в самото начало – вероятно е твърде късно. Освен това, при тях много често се намесват по-големи играчи, разчитащи на печалбата от количеството, а това често автоматично затваря вратите за по-малките бизнеси.
  Избягвайте изделия с ниска стойност, но голямо търсене. Често те се продават с много нисък марж, а разноските по транспорта им са сериозни.
  Добра идея е да обмислите да продавате продукти употребявани ежедневно, но да им придадете уникалност. Тези пазарни ниши вероятно са отдавна заети от големите ритейл вериги, но ако успеете да вкарате своя доза иновативност, то може би ще успеете да създадете продукт, които да “избухне”. И да не забравяме добрите стари нишови продукти – предимствата им са ясни. Повече купувачи готови да платят по-висока цена и по-малко продавачи.
 2. Уверете се, че след всички разходи ще има смисъл от поръчката на продуктите – особено ако не инвестирате в голям инвентар (рискове там също има, но от различно естество) е добре да калкулирате внимателно всички разходи за поръчката ви. Обмислете освен цена за единична бройка и транспорта, разходи за лицензи, митнически разходи, други документи и т.н. Уверете се, че цифрите излизат, за да не бъдете неприятно изненадани, когато продуктите стигнат крайната си дестинация. Добре е да се обърнете към професионалисти, особено ако за пръв път импортирате от Китай.Съвет: не забравяйте, че за някои продукти е важно да се сметне, както теглото, така и обемът, когато се стигне до изчисляването на транспортните разходи. Те зависят и от типа транспорт – по земя, вода или въздух.

 3. Проверете дали продуктите могат да се внесат спокойно в България – не оставяйте на случайността тази стъпка от цялата верига по снабдяването. Може да останете силно изненадани от потенциалните ограничения свързани с някои категории. Проверете и за нужните сертификати, които да изискате предварително от производителя.
 4. Производители – един от основните играчи в цялата процедура са производителите. Съветваме да си “напишете домашното”, колкото е възможно по-добре в това отношение.
  а) Проучете предварително онлайн – голям пропуск е да разчитате само на оценките на големите онлайн платформи. Използвайте всевъзможни инструменти. Проверете отзиви онлайн. Търсете в Гугъл. Много от китайските производители искат да бъдат забелязани онлайн и поддържат активно и своите профили в социалните медии.
  б) Посетете на място – ако имате възможността да присъствате на големи търговски изложения (в секцията със събития споделяме линкове към някои от най-добрите) – направете го. Други добри опции са пазарите за търговия на едро или индустриалните зони, където директно можете да установите контакт.
  в) Проверете историята на доставчика – вижте в кои държави е експортирал преди това. Проучете историята му, например ако е продавал повече от 3 години, то вероятно бизнесът му е стабилен. Проверете как стоят и нещата със сертификатите – способен ли е бързо и точно да издаде правилните сертификати?
  г) Комуникация – абсолютно подценяван фактор понякога, а много важен. Не избирайте продуктите си единствено на базата на цената. Добрата и бърза комуникация е голям плюс.
  д) Мостри – склонен ли е производителят да прати мостри. Всички обещават отлично качество, но един от по-сигурните начини да се уверите в него са мострите!
 5. Плащане и условия – тук също трябва да отделите много енергия и внимание, за да сте сигурни, че всичко е наред, а и да си осигурите добре смазана машина, която не прекъсва паричният поток заради проблеми/забавяне при плащанията. Първо проучете ситуацията с проформите и фактурите, за колко време се обработват, за колко време след това се доставят продуктите, как стоят нещата с дефектните стоки и връщанията. Уточнете всички условия свързани с разплащането. След това уточнете и пеймент процесора. И не на последно място по важност – уточнете пропорцията на депозита. Много фабрики работят по схемата 30/70% – 30% депозит, а останалата сума на по-късен етап, например като пратката е на пристанището в Китай или пък е на българска земя, всичко подлежи на конкретни уговорки.

V. Контрол над стоката

Един от най-важните елементи от целия процес е качественият контрол. Големите фирми имат свои офиси извършващи проследяването на съответствието с договореното качество и спазването на сроковете. По-малките използват чужди услуги, идея, която силно препоръчваме! Няколко ценни съвета от практиката ни са – следете качеството по време на изработката на изделието, но и на готовия продукт, не оставяйте нищо непроверено. А също така го правете за всяка следваща поръчка, защото много китайци се стараят за първата поръчка, а за следващите си позволяват да правят компромиси с качеството.

VI. Транспорт

След като всички ангажименти по подготовката са приключили е време за същинския транспорт. Тук има няколко опции, но всичко е доста индивидуално спрямо обема и теглото на артикулите, както и техния вид. Можете да избирате между различни логистични решения като сухопътен, въздушен или морски транспорт. Според преференциите ви, стоките могат да се превозят в т.нар. групажни пратки или ако можете да си позволите/имате нужда в собствен контейнер. За логистиката също е добре да проверите възможностите, които специализирани консултантски организации предлагат, защото много често те имат правилната информация и връзки с ключови служители, които могат да осигурят надеждност, а и по-добра цена за услугата.

VII. Митническо агентиране в България

Ето, че стигаме и до момента, в който трябва да влезем в контакт с родното законодателство, а по-точно с нуждата от митническо агентиране. Повярвайте ни, доста неприятно събитие е това да пристигнат стоките на българска земя и да бъдат задържани от митниците, да имате нужда от непредвидени сертификати или да изскочат такси, които не сте сметнали в общите разноски. За късмет всичките стъпки свързани с митниците в родината ни могат да се поверят на опитни митнически агенти, подход, който силно препоръчваме.

И така с последната 7-ма стъпка свършва нашето ръководство. Смятаме, че адресирахме всички най-важни и генерално приложими съвети, но искаме сериозно да акцентираме върху това, че ръководство е оформено така, че да ви даде общ поглед над етапите при внос на стока от Китай. За всяка ниша, стока и продукт може да има (и вероятно има) уникални стъпки, сертификати или други фактори, които трябва лично да проучите или да поверите на експерти с опит. Съдържанието на статията е чисто информативно и ние не носим отговорност за нанесени вреди или пропуснати ползи ако приложите написаното. Ако желаете да получите подробна информация и персонализирани съвети – моля, свържете се с нас с някоя от контактните форми на нашия уебсайт, очакваме ви!

Източници:
1) jingsourcing.com – Import from China Guide
2) supplyia.com – How to Source from China in 6 Steps

Всички продукти и/или имена на марки™ или запазени марки® споменати на уебсайта са притежание на техните собственици. Ако техните имена са използвани, то е било само с образователна цел без каквито и да е връзки и/или одобрения от/за тях. Също така, моля имайте предвид, че всички споменати ресурси и обучителни материали са поместени на уебсайта с чисто информативна цел. Полагаме максимални усилия да предоставяме актуална и качествена информация, но в никакъв случай не можем да гарантираме за постигането на конкретни резултати в следствие от нейното прилагане. При въпроси, се свържете с нас.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on xing
XING
Share on linkedin
LinkedIn

Изпратете ни запитване

Свържете се с нас. Ще се радваме да съдействаме.